S čim smokate?

Diskusija o vsem, kar delamo počasi in pri nizki temperaturi.

Uporabniški avatar
Žar navdušenec
Žar navdušenec
12 Feb 2017, 16:33
Prispevkov: 21
Okej, vsi poznamo jablano, češnjo, hickory in podobne vrste lesa. A kdo uporablja kaj bolj nekonvencionalnega? Jaz uporabljam stebla bazilike, ki znajo biti jeseni debela za prst. Potem imam eno citronko, ki ima tudi že za palec debele veje. Lani se mi je posušila ena guava (zelo aromatično tropsko sadje) in imam zdaj dobro kilo guavinega lesa. Danes pa sem ven metal čilije (v loncih) in ko sem gledal tista olesenela stebla, sem si rekel, zakaj pa ne, bo za probat.
A je mogoče kdo probal lesko? Zna biti zanimiva. Ali pa lovor, čeprav sem pri lovorju malo skeptičen, ker ima les zelo veliko eteričnih olj in cvikam, da bo aroma premočna.

Žar navdušenec
Žar navdušenec
13 Feb 2017, 23:31
Prispevkov: 38
Trta se obnese, če je lep kos. Sodi od vina, divje sadje, ko si že lesko omenil. Tudi kake sadne koščice so za poizkusit, pa čaj in kava, kot dodatek. Izogibam se iglavcem, makiji in orehu. Pa les naj bo sušen 3-4 mesece in brez skorje.

Žar navdušenec
Žar navdušenec
07 Mar 2017, 18:13
Prispevkov: 11
Zdravo. Zanima me če je kdo še kaj prekajal z hruško, marelica in kutino (dunja), ter katere kose mesa z katerim?

Uporabniški avatar
Žar navdušenec
Žar navdušenec
09 Mar 2017, 17:43
Prispevkov: 21
Vsako sadno drevo je dobro za smokanje. Razlike v okusu končnega izdelka so pa minimalne in jih večina sploh ne razloči.
Sem pa odkril nov les za smokanje - mastiko (https://en.wikipedia.org/wiki/Pistacia_lentiscus). Raste v Dalmaciji in ni problem nabrati par vej. Les je trd kot kamen in oddaja dim počasi in dolgo. Če daš na žerjavico komad češnje se najprej zelo zakadi, po 20 min pa skoraj ni več dima. Mastika oddaja dim skoraj eno uro.

Uporabniški avatar
Zvezda terase
Zvezda terase
28 Apr 2017, 15:55
Prispevkov: 85
najboljši so švelerji! :shock:

Uporabniški avatar
Zvezda terase
Zvezda terase
29 Apr 2017, 12:07
Prispevkov: 47
...švelerji... A imaš to v mislih stare z oljem impregnirane ali tiste novodobne betonske?

Žar navdušenec
Žar navdušenec
06 Jan 2018, 22:17
Prispevkov: 4
Pozdravljeni sem čisto frišen tu gor, zanima me če mogoče kdo uporablja sekance črnega ribeza?
Imam namreč drobilnik vej in ko meljem veje črnega ribeza imajo sekanci zelo močan vonj zelo podobno je z bezgom.
Zanima me vaše mnenje,že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.
L.p.
Marko

Uporabniški avatar
Zvezda ulice
Zvezda ulice
16 Jan 2018, 18:53
Prispevkov: 221
Daj jih posuši potem pa prižgi. Glede na vonj dima :idea: boš verjetno vedel al bi, al ne bi.
Poskusit ni greh.
Samo.. :roll: .. jaz bi pa vseeno dal lubje stran.

Žar navdušenec
Žar navdušenec
21 Jan 2018, 23:29
Prispevkov: 4
Andrej napisal/-a:Daj jih posuši potem pa prižgi. Glede na vonj dima :idea: boš verjetno vedel al bi, al ne bi.
Poskusit ni greh.
Samo.. :roll: .. jaz bi pa vseeno dal lubje stran.

Hvala za odgovor,se bom potrudil in odstranil lubje z vej, posušil sekance nato pa javim kako se zadeva obnese.
L.P.
Marko



Nazaj na forum



2017 KraljZara.si. Vse pravice pridržane.




Spremljajte nas na Facebooku: