Peka čevapčičev na Webru

Povprašajte druge uporabnike o receptih in posebnih sestavinah, ki jih pri peki uporabljajo

Žar navdušenec
Žar navdušenec
26 Apr 2015, 08:55
Prispevkov: 5
Prosim za nasvet, kako speči čevapčiče na Webru.

Direktna ali indirektna peka, kombinacija obeh?
Kakšne temperature uporabiti in kakšen naj bo čas peke?

Sam sem poskusil peči na odprtem Webru brez pokrova, podobno kot na običajnem žaru. Pa so se mi briketi preveč razžareli in čevapi so bili posledično prepečeni ter zato suhi.

Vnaprej lepa hvala za nasvete!

Uporabniški avatar
Zvezda terase
Zvezda terase
27 Apr 2015, 19:52
Prispevkov: 89
Pozdravljen
Tudi sam sem na začetku pekel na direktnem ognju in odpiral pokrov.
napaka.
Da bodo čevapi res sočni jih peči indirektno. Oglje na obe strani čevape ali katero koli drugo meso na sredo. zapri pokrov in naj te ne muči firbec. peci jih na 200 stopinj. Sam čevape obrnem nekje po 5 minut peke. in še približno toliko na drugi strani in čevapi so sočni.
sem pa pekel že tudi brez obrčanja. Tudi ok.
Osnovno pravilo pri peki je da pokrov ne vzdiguješ. Žaru je potrebnu enostavno zaupat.
lp

Uporabniški avatar
Zvezda ulice
Zvezda ulice
27 Apr 2015, 20:29
Prispevkov: 224
Pozdrav!
Kot je že Sara dejal, obvezno uporabi pokrov in indirektno metodo.

Sam za čevape uporabim oglje, ki ga ne dam v košare, ampak razporedim na polovico kotla, na drugo pa folijo ali alu pekač, da mast ne teče po kotlu.
Potem pa na dobro segreto in naoljeno rešetko naložim meso po celi površini rešetke. Pokrij pokrov, temperaturo drži med 200 in 250. Po nekje treh minutah tiste nad žerjavico obrni, pusti še tri minute nato pa zasukaj rešetko za 180 in po 3-5 minutah obrni tiste nad žerjavico, pusti še dve minuti, nato pa prvo rundo lahko celo pobereš z rešetke. Za prvo silo jih boš nasitil, nato pa nadaljuj z indirektno metodo. Pusti jih pokrite, čez čas preveri kako so pečeni, potem pa jih samo počasi zapelji nad oglje da dobijo značilne proge od rešetke.
Aja še to, v folijo zavij nekaj vejic rožmarina, naluknjaj folijo in vrzi na oglje.
LP 8-)

Žar navdušenec
Žar navdušenec
28 Apr 2015, 07:13
Prispevkov: 5
Hvala obema, poskusim ob prvi priložnosti.

Žar navdušenec
Žar navdušenec
19 Avg 2015, 23:17
Prispevkov: 16
Še moj način: čevape pečem direktno na temperaturi pribl. 200-220 °C 3 do 4 minute na prvi in 2-3 minute na drugi strani. Vedno lepo uspejo, so sočni in imajo "črte od rešetke". Pred peko jih pustim slabe pol ure na sobni temperaturi in premažem z jušno osnovo, da pridobijo na sočnosti

Žar navdušenec
Žar navdušenec
24 Feb 2016, 08:26
Prispevkov: 5
Sem upošteval nasvete Andreja in Sare, rezultat je bil odličen. :D

Uporabniški avatar
Zvezda ulice
Zvezda ulice
30 Maj 2017, 22:07
Prispevkov: 130
Evo, ker je sezona čevapov, čevapi :D... Objavljam zato, da se tema zopet odpre in je vidna. Mogoče komu pride prav :)

Domače lepinje https://www.kulinarika.net/recepti/4768/kruh/lepinja/

Čevapi: 3/4 goveje pleče, 1/4 jagenjčka (večina maščoba), sol, poper, česen
Priponke
DSC_1423.JPG
DSC_1422.JPG
DSC_1421.JPG
DSC_1420.JPG
DSC_1418.JPG
DSC_1417.JPG

Žar navdušenec
Žar navdušenec
01 Jun 2017, 17:46
Prispevkov: 9
Če ni skrivnost kako pa ti pečeš čevape, mi nekako ne rata tako kot vam v tej temi.

Uporabniški avatar
Zvezda ulice
Zvezda ulice
01 Jun 2017, 18:25
Prispevkov: 130
V žaru vedno naredim direktno in indirektno cono. Nekako pol, pol. Potem pa čisto po občutku. Najprej jih dam na direktno, da jih zapeče, o tajmingu težko govorim, ker je tudi odvisno od ognja. Nato pa še na indirektno, pa obvezno poizkušati ob hladnem pivu :D....pokrov pa mal gor, mal dol ;)

Žar navdušenec
Žar navdušenec
01 Jun 2017, 18:35
Prispevkov: 9
Thanks, bom testiral v nedeljo, tudi to o pivu :P



Nazaj na forum

cron


2017 KraljZara.si. Vse pravice pridržane.




Spremljajte nas na Facebooku: