Kako pripraviti popoln zrezek na žaru?

Splošno o mesu, začimbah, zelenjavi, staranju,...

Kralj Žara
Kralj Žara
19 Dec 2013, 16:17
Prispevkov: 8
Kako pripraviti popolni zrezek?

Kaj je za vas popolni zrezek? Nekateri ga imate radi še krvega, drugi dobro zapečenega. Vsi pa se strinjamo da je popolni zrezek znotraj lepo sočen, na zunanji strani pa ga krasi okusna rjava skorja.

Obstaja nekaj univerzalnih resnic pri pripravi popolnega zrezka. Najprej debelina – popolni zrezek mora imeti določeno debelino, 2- 3 centimetre, da ste na varni strani. Popolni zrezek mora biti zorjen do popolnosti in imeti ustrezno marmornost. Debelina, marmornost in ustrezna zorjenost zagotovijo sočnost in mehkobo pečenega zrezka. Maščoba daje zrezku okus in uravnava njegovo sočnost, zato je ne režite stran pred peko (kvečjemu potem, ko je zrezek pečen).

Soljenje – prej ali po peki? Vseeno, saj je riziko dehidracije (sušenja mesa) zaradi soli minimalen. Če meso solite 30 minut pred peko, bo sol ojačala naravni okus mesa.

Pri peki zrezkov je priporočljiva uporaba dveh temperaturnih zon. Visoka temperatura na začetku peke, ki povzroči lepo rjavo skorjo mesa (lahko v ponvi na visoki temperature ali na žaru na searing temperature), nižja temperatura za peko do željene stopnje pečenosti mesa. Pri peki na žaru tako najprej uporabimo gorilec s searing funkcijo do željene stopnje porjavelosti skorje, potem pečemo naprej na navadnem gorilcu (nižji temperaturi).

Ne glede na to ali pečete v ponvi ali žaru, je priporočljivo, da meso obrnete enkrat po cca. 90 sekundah. Potem ga pustite 3 minute in ponovno obrnite.Nazaj na forum

Vroče teme


Novi uporabniki


jani.uranič

boški

robert70

david.vlačič

darko72

mojmuc9482017 KraljZara.si. Vse pravice pridržane.
Spremljajte nas na Facebooku: