Pozdrav iz Ljubljane

Iz kod prihajate? Na čem pečete? Povejte nam kaj o sebi. Ste Kralj Žara?

Žar navdušenec
Žar navdušenec
30 Apr 2016, 18:50
Prispevkov: 11
Eko, da se še jaz predstavim. Kakor je že in nicka razvidno sem Žan in prihajam iz Ljubljane. Ker pa že nekaj časa gledam forum sem se sedaj odločil prijaviti. Poleg boljše preglednosti foruma, sem se prijavil tudi zato, da bomo rekli še kakšno dobro debato o peki. Ker smo prej doma uporabljali samo žar na plin mi je lansko leto bilo dovolj ter kupil Weber Master-Touch GBS, 57 cm, kateri mi je odličen za peko prevsem nekoliko večjih kosov. Do sedaj sem se lotil že peke cele krače, celega piščanca, celih reber v foliji, ribe, klasika (zreski, stejki, čevapi), kalamari pa še kaj bi se našlo. Do sedaj mi je nekako kar uspelo (zažgal nisem še nič) vsaj domači se niso nikoli pritoževali. Vendar imam še vedno kar nekaj vprašanj. Do sedaj sem temparaturo uravnaval samo z zgornjim zračnikom, z katerim mi je dokaj dobro ratalo vzdrževati temparaturo. Zato me zanima kako drugi uravnavate temparaturo v žaru. Potem me zanima na kateri strani imate obrnjen zgornji zračnik nad ogljem/briketi ali nad mesom direktna/indirektna peka. Do sedaj sem imel in pri direktni in pri indirektni peki zmeraj nad indirektni strani je to prav ali ne? Slik žal nimam ker sem vedno pozabil slikati. Potem pa me zanima, če bi za peko pice ali kruha zdržala marmornatna plošča debela cca 1,5cm?

Lep pozdrav

Uporabniški avatar
Zvezda ulice
Zvezda ulice
30 Apr 2016, 20:32
Prispevkov: 276
V veselje mi je spoznati še enega :D , kateri logično razmišlja ;) tudi o detaljih peke TER PRAVILNEM NAČINU FLUKTACIJE vročega zraka v notranjosti žara.
Med peko je pri meni spodnji zračnik vedno max. odprt, z zgornjim pa reguliram T. Če pa je T še vedno previsoka, posegam po delnem zaprtju tudi spodnjega. Zgornji nastavljivi zračnik na pokrovu vedno nastavim tako, da se nahaja NAD mestom MESA, kateri se peče ;) .
Za peko PIZZE in BIG STEAKOV pa imam pokrov rahlo privzdignjem cca 5mm in s tem na mojem "gojlerju dosežem tudi preko 300 st.C. Pa veliko uspešnih pek !!!

Lp, :P
Zadnjič spremenil Garti dne 15 Maj 2016, 14:42, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Zvezda ulice
Zvezda ulice
01 Maj 2016, 07:36
Prispevkov: 224
Zdravo Žan!

Garti ti je vse povedal. 8-)

S spodnjim zračnikom se jaz običajno poigravam ko hočem temperaturo do 150 stopinj, torej peka na :roll: doolgo in počasi :D . Sicer ga pusti odprtega.

Veliko užitkov ti želim :!:

Uporabniški avatar
Zvezda ulice
Zvezda ulice
01 Maj 2016, 09:38
Prispevkov: 109
Pozdravljen Žan ;)

Kot sta že Andrej in Garti vse povedala... :mrgreen: Z zgornjim reguliraj če pečeš na visoki (nad 230), srednji (180-230) al nizki vročini (150-180). Če bi pa rad dimil (do 150) pa zapri spodnjega da bo 1/3 odprt in z zgornjim do konca nastavi, če boš imel to potrebo. Ta novi Webrov žar ima na spodnji strani celo označeno kam nastaviš loputo da potem dimiš. Jaz sem si to označil tako da mi ni treba več študirat :mrgreen: Isto sem naredil na termometru na pokrovu...da sem med dimljenjem samo na hitro vrgel oko na termometer če je v pravi coni :mrgreen: Ne da se meni študirat kolk stopinj je cel čas..raje eno pivo spijem v miru :mrgreen:
Zračnik pa vedno nad meso, da zrak kroži nad hrano... drugače ti gre direktno ven.

lp
Priponke
20160430_143507.jpg
20160430_142940.jpg
BBQ.jpg

Uporabniški avatar
Žar navdušenec
Žar navdušenec
01 Maj 2016, 10:15
Prispevkov: 22
Tole je pa zlo lepo napisano. Vredno pohvale in zelo koristno. Hvala.

Žar navdušenec
Žar navdušenec
01 Maj 2016, 17:53
Prispevkov: 11
Hvala za odgovore na moja vprašanja. Če bo prilika sprobam čez vikend :) Sedaj me pa še zanima če, bi bila goveja bržola dobra za steake? To bi jo vzel cel kos ter jo vakumsko zapakiral ter pustil teden mogoče dva v hladilniku nato pa narezal na steake ter čez noč dal v oljno kopel (sol, poper, paprika, timijan, ter olivno olje). Prosil bi vas še kaj je boljše za kračo na polovico oglje/brikete ali na okrog pa na sredino kračo? Ter kakšne sekance priporočate za zraven za zadimit?

Uporabniški avatar
Zvezda terase
Zvezda terase
01 Maj 2016, 18:44
Prispevkov: 68
Zdravo,

Absolutno bržola, to je najbolši kos za steake. Po angleško je to ribeye. Ta kos ma največ okusa, velik več kot plučna in rosbif. Bolj kot je marmorirano, boljše je :)

Lep pozdrav,
Matej

Žar navdušenec
Žar navdušenec
15 Maj 2016, 12:29
Prispevkov: 11
Zdravo. Eko da še jaz malo napišem kaj sem delal v zadnjem času. Prejšnji teden so bila na vrsti svinjska rebrca, ki so bila dimljena s sekanci jabolko. Prekajeval sem na cca 100 - 130 stopinjah sekance sem dodajal postopoma ter jih prekajal cca 1-1,5ure nato pa jih zavil v folijo kjer sem temperaturo tudi povišal na 170 stopinj ter jih premazal z bbq omako (kečap, worchersterska omaka, sol, sladkor, voda itd.) ter jih v foliji pekel cca 1h nato pa odkril ter zopet premazal z omako ter pekel še cca 30min.
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Včeraj pa je na vrsto prišel piščanec ter prebranec. V piščanca sem dodal eno celo pomarančo v sredico, pod kožo pa zeliščno maslo (maslo, origano, poper, sol). Prebranec se je pekel cca 2uri nekaj časa na 250 kasneje tudi na 300+ stopinjah, ker sem hotel da se nekoliko zapeče vendar ni ratalo ker bi moral dodati malo moke da bi vso zadevo zgostil (uporabil sem beli fižol, pelati, čebula, kečap, groba sol, poper, česen v prahu, čili v prahu, paprika v prahu, origano, lovorjev list) . Piščanec se je pekel zraven na 220-250 dobrih 30min (več ni bilo potrebe ker je temperatura naredila svoje). Zvečer pa se še lotil peke pice ter čabate. Hvala za nasvete gartiju, sva se ravno slišala ko sem zakuril žar ter kar nekaj časa debatirala o peki pice in ostalih stvari. Najprej sem žar segrel na 250-260 stopinj nato pa položil notri kamen za pico, vendar je temperatura padla na 180 stopinj. Potem sem potreboval kar nekaj časa da se je zopet vse skupaj segrelo na cca 240 stopinj več ni šlo (padal dež kot iz škafa, in je verjetno posledica vlage omejevala temperaturo). Zato sem jih pekel nekoliko dlje kot mi je garti svetoval, in jih pekel cca 7-8min vendar je bilo kljub slabih 220 stopinjah (ko sem pico položil na kamen) še vedno predolg čas pečenja vsaj meni osebno. Po vsem tem pa sledila še peka čabat na 200-210 stopinj slabih 30min.

Slika

Slika

Slika

Slika

Uporabniški avatar
Zvezda ulice
Zvezda ulice
15 Maj 2016, 14:54
Prispevkov: 276
Mi je v veselje, da sva se spoznala :D . Mislil sem, da si na začetku pekovske poti na žaru pa vidim, da sem se pošteno zmotil ;) . B R A V O, odlično ti gre in vse skupaj izgleda res PROFI !!!
Če sem pravilno razbral iz tvojega opisa, si kamen za pizzo dal v žar po segrevanju žara ? Kamen se da že na začetku v žar, da se segreva skupaj z žarom in začne akumulirati toploto. Ko vse skupaj doseže cca. 250 ali več st.C, se začne s peko.
Se slišiva!

Lp, :P

Uporabniški avatar
Zvezda ulice
Zvezda ulice
15 Maj 2016, 15:02
Prispevkov: 276
Žan, še nekaj ;) . Svetujem ti, glede na tvoj pogled in iznajdljivost, malo posrfaj po temah PREDELAVE, DODELAVE, DODATNA OPREMA, ... in najdi moje objave ker mislim, da bi se morda našlo kaj uporabnega tudi za tebe 8-) .

Lp, :PNazaj na forum

cron


2017 KraljZara.si. Vse pravice pridržane.
Spremljajte nas na Facebooku: